VICTORIA - Growing Up Is Getting Old - Bulgaria 🇧🇬 - Official Music Video - Eurovision 2021

  Näkymät 415,493

Eurovision Song Contest

Uukausi sitten

VICTORIA will represent Bulgaria at the Eurovision Song Contest 2021 with the song Growing Up Is Getting Old.
-
Stream VICTORIA’s debut EP 'a little dramatic': linktr.ee/victoriageorgieva
Victoria will represent Bulgaria at the Eurovision Song Contest 2021 in Rotterdam with the song Growing Up is Getting Old.
Follow VICTORIA:
FIpost: fipost.info
Instagram: victoriageorgievaofficial
Twitter: victoriageorge_
Facebook: VictoriaGeorgievaOfficial
Website: victoriageorgieva.com/
TikTok: www.tiktok.com/@itsvictoriageorgieva
“Growing Up is Getting Old”
by VICTORIA
Written by Victoria Georgieva, Maya Nalani, Helena Larsson & Oliver Björkvall
Song Produced by Oliver Björkvall
Live Instruments by Vladimir Djambazov
LIGNA STUDIOS
Part of LIGNA GROUP
Producer
Genoveva Christova
Consulting, Communications, PR & Marketing
Entiendo.eu | Vasil Ivanov, Ivan Dimov, Yani Aleksiev &
Bozhidar Kostadinov

Head of Press
Vasil Ivanov (vasil@entiendo.eu)
Artist Management
Ivan Dimov (ivan@entiendo.eu)
Film Crew
Producers: Genoveva Christova (Ligna Studios),
Rosen Savkov & Lyubo Yonchev (Four Elementz)
Director: Victoria Karakoleva
Creative: Victoria Karakoleva & Victoria Georgieva
Director of photography: Rosen Savkov
Cast: Katerina Lipovska & Clive Leviev-Sawyer
Children Acting Couch: Simona Popova
1st Assistant Director: Yana Alexieva
Production Manager: Elena Doroshenko
Production Coordinator: Christina Samsarova
Transport Coordinator: Dobriana Yordanova
Art Director: Mira Kalanova
Set Dresser: Lyubika Georgieva
Props Master: Lyubomir Bozhilov
Make up: Anna Andreeva
Hair: Georgi Petkov
Stylist: Grozdan Mihaylov
Photographer: Lora Musheva
1st Assistant Camera: Antoni Stoev
2nd Assistant Camera: Dimitar Tsvetkov
Gaffer: Manol Mitrev
Light Technician: Ismail Falton
Key Grip: Mario Popov
Grip: Krasimir Tomov & Velizar Dzhabrailov
Set Organizer: Miglena Savkova
Production Assistants: Maxim Kostadinov, Dimitar Tsvetkov, Samuil Djoganov & Marin Kolev
Location: Cinemotion Studios
Editing: Victoria Karakoleva
Color Grading: Steven Bodner
Sound Design: Samuil Djoganov
3D Mapping: Vladislav Iliev
Post-Production: IMMERSE FX
Founder & CEO: Jordan Markov
Head of Post-Production: Genco Uney
VFX Producer: Suni Danadzha
VFX Supervisor: Stefan Chakarov
VFX Project Manager: Nikolay Agopyan
Senior 3D Generalist: Venelin Marinov
Unreal Engine Developer: Alexandar Chistovski
Senior 2D Compositor: Petko Petkov
2D Compositor: Teodora Deneva
2D Compositor: Ivo Sotirov
Graphic Designer: Yoana Ivanova
VFX Colorist: Kristiana Penkova
VFX Editor: Lyubo Kirov
LIGNA STUDIOS AND FOUR ELEMENTZ
-
If you want to know more about the Eurovision Song Contest, visit eurovision.tv
Shop the official Eurovision Song Contest merchandise: shop.eurovision.tv/
Follow us on Instagram: eurovision
Follow us on Twitter: Eurovision
Follow us on Facebook: EurovisionSongContest/

Kommentteja
Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest Uukausi sitten
Read more about VICTORIA here: eurovision.tv/participant/victoria-2021
Marina Amato
Marina Amato 6 päivää sitten
Victoria always sounds great live 🥰 All of her live performances are available on her FIpost channel. 🙂
D M
D M 13 päivää sitten
@Ann-Christine Nilsson Wait for the live performances to re-evaluate your opinion ! Studio recordings always sound great.
Ann-Christine Nilsson
Ann-Christine Nilsson 14 päivää sitten
As a Swede I hope Bulgaria will win this year.
Luke Fernandez
Luke Fernandez Uukausi sitten
@estandrtedelarunaquemiras 123 7 ai lu lu 7 7 1 2
estandrtedelarunaquemiras 123
estandrtedelarunaquemiras 123 Uukausi sitten
7
PADAJ SILO I NEPRAVDO
PADAJ SILO I NEPRAVDO 5 minuuttia sitten
This is just lovely. ABSOLUTE WINNER Love from Croatia❤️❤️❤️🇧🇬🇧🇬🇧🇬
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ Tunti sitten
Гагаузите се туркомонголски народ, припадници на жолтата раса, со изразени монголски особини. Јазикот кој го говорат припаѓа на турки јазиците, а го нарекуваат туркче или гагаузче (Регионални и етнокултурни български общности зад граница, "Аспекти на етно-културната ситуация", Изд. Асоциация АКСЕС - София, София 2000, стр. 117-176). Гагаускиот јазик е јазикот на вистинските Бугари, оние на Хан Аспарух кој ги донел во денешна Добруџа. Гагаузите потекнуваат од Добруџа, Варна и источна Тракија, токму онаму кај што се населиле правите Бугари, турките. Денеска, историчарите од Бугарија, за да ја одбранат својата хипотеза дека се мешавина, одат дотаму дека Гагаузите се остатоци на Куманите и Печенезите, но во местата на Гагаузите од устието на Дунав до Русе, па на југ се` до Бургас тоа се териториите каде што се населиле Бугарите. Ако се погледне етнографската карта на тој дел од Бугарија, тнр. Права Бугарија од 1861 г., целата спомната област е чисто турска, населена исклучиво со православни и исламизирани туркобугари (Георги Радуле КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?).
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ Tunti sitten
Културата на Гагаузите е иста со онаа на добруџанските славенофони Бугари, така што можеме да речеме дека мешање на Бугари и Анти имало само во Добруџа. Танците и народните песни, како и целиот фолклор на Гагаузите се идентични со Бугарите од Добруџа (Коларова 1998, објавено во Регионални и етнокултурни български общности зад граница, "Аспекти на етно-културната ситуация", Изд. Асоциация АКСЕС - София, София 2000, стр. 117-176). Гагаузите т.е. Бугарите, како сите христијани во Отоманската Империја биле изложени на притисоци за исламизација од нивните отомански браќа, па многу од Гагаузите заедно со Бугаритe од Добруџа, по руско-турските војни од 18 век, се селат во Бесарабија, денешна Украина и Молдавија - руски територии до 1918 г., а подоцна советски. Интересно е што Гагаузите се сметаат за чисти Бугари т.е. прави. Иселените Гагаузи во руската империја до крајот на 19 век, секогаш од страна на официјална Русија се опишувани како Бугари по народност (Скальковский Бугньон 1853: 198, Свиньин 1867: 175, Могилянский 1913: 85). Русите, за прв пат ги разграничуваат словенофоните Бугари од Добруџа (мешавина на турките Бугари и Антите) и Гагаузите во средината на 19 век (Кепен 1850: 196; 1852: 40; 1861: 62, Каранастас-Радова 2001:23). Во тој период, царска Русија се стреми да создаде руска марионета, вештачка држава Бугарија и нова нација Бугари, од различните племиња кои живееја на територијата на денешна Бугарија. За таа цел, Русите мораа да ги тргнат вистинските Бугари, да им го замрат името, па затоа ги нарекуваат Гагаузи, а вистинските Бугари во Болгаростан (руска колонија) почнаа да ги нарекуваат Татари и го променија името на нивната држава од Болгаростан во Татарстан.
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ Tunti sitten
Едноставно, мораше да се скрие вистината дека вистинските Бугари се турки народ, азијатомонголски. Сепак, Гагаузите и во 20 век по руските пописи се декларирале како Бугари (Державин 1937: 87), односно како преселници од Бугарија во Русија, со своето вистински национално име (Державин 1914: 13). Гагаузите како најблиски на себе ги сметаат Турците и бесарапските-добруџанските Бугари (мешани Анто(словени)-Бугари (турки)) и најчесто се среќаваат бракови меѓу нив добруџанските словенофони Бугари (Регионални и етнокултурни български общности зад граница, "Аспекти на етно-културната ситуация", Изд. Асоциация АКСЕС - София, София 2000, стр. 117-176). Имаме историски податок од 13 век од англискиот професор на оксфордсиот универзитет др. Роџер Бакон (1211-1294), со највисока универзитетска титула Доктор Мирабилис, дека Бугарите од денешна Бугарија говореле турски јазик. Но тој факт тој не го пренесол од некој друг извор, туку во 13 век лично ја посетил денешна Бугарија - Мала Болгарија (меѓу Стара Планина и Дунав) и вистинска азијатска Бугарија (Голема Бугарија), па во своето дело „Опус Мајус“ 1268 г. вели: „Мала Бугарија е во Европа и таму тие (Бугарите) го говорат јазикот на Болгарите кои живеат во Голема Болгарија, која е во Азија“ ("Kazan. The Enchanted Capital" (Flint River Press Ltd, London, 1995).
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ Tunti sitten
Сите историски извори тврдат дека Бугарите и Антите, а особено Бугарите и Македонците биле непријатели. Во Беломорскиот дел на Македонија, во градот Филипи, пронајден е запис на туркобугарскиот хан Пресијан од 837 г. кој гласи: „Пресијан од Бога владетел на многу Болгари, го испрати кавханот Исбул после давањето на војска нему и на боилот Коловур“ ПРОТИВ СМОЛЈАНИТЕ ШДержавин, Н.С. История на България. Том І, с.213, цитат по Георги Радуле КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА? Во денешно време, бугарските историчари намерно зборчето „против“ го фалсификуваат и го преименуваат во „кај„, со цел да се пропагира кај пиринските Македонци кои носат смолјански корен, дека се Бугари. На друг средновековен бугарски споменик, напишан на варовна плоча од 9-иот век од страна на турско-татарските бугари кои говореле турски јазик, стои: Хан Омуртаг ја поведе својата војска против Македонците, да ги уништи и да не можат да се опорават се` додека постои сонцето и тече реката Тича ("Първобългарски надписи", Веселин Бешевлиев, София, 1979 г., БАН).τ
flewbythewind
flewbythewind 2 tuntia sitten
THE GREATEST TATAR SONG 🇧🇬🇲🇳
flewbythewind
flewbythewind 2 tuntia sitten
Boban and titovi maketa/SOVA the biggest tatar no lifer trolls send these trolls back to mo_ngolia🇲🇳
flewbythewind
flewbythewind 2 tuntia sitten
Boban the greatest tatar🇲🇳 don't put your nose 👃 in other people's business You are the biggest junkie i know ⚠️
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ 2 tuntia sitten
Бугарите се народ кој потекнува од прабугарски турко-татарски племиња, кои од планината Кавказ се доселуваат на Балканот во 7 век, а нивниот водач - татаринот Хан Аспарух е првиот бугарски владетел кој од 679 до 681 година ја основа првата бугарска држава на Балканот. Во 7 век Бугарите воопшто не го познавале старословенскиот јазик, туку зборувале на својот бугарски (татарски) јазик. Бугарите зборувале на бугарски (татарски) се до 9 век.
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ 2 tuntia sitten
Врховниот бог на кој му се поклонувале Бугарите бил Тангра, а нивната религија е позната како Тангризам. Тангра бил врховен бог и на Хуните, Монголите и Алтајците. Се до 9 век сите бугарски владетели ја носеле титулата Хан (карактеристична за Татарите и Монголите). Во тој период ќе дојде до мешање на Бугарите (татарите) со античките Тракијци и со неколку словенски племиња кои живееле на територијата на денешна Бугарија. И дури тогаш ( во 9 век) Бугарите ќе го примат христијанството и старословенскиот јазик, ќе почнат да ги менуваат своите татарски лични имиња со словенски.
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ 2 tuntia sitten
Do you know that we Bulgars until 20 years ago, were buying jeans from third-hand in Macedonia 🇲🇰 And now we're playing well-situated Europeans Danke, Deutschland, danke Merkel, danke für die europäischen Mittel
Black Mamba
Black Mamba 2 tuntia sitten
💊WARNING💊 BOBANA CHOLICH THE LAST PURE TATAR didn't take his therapy
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ 2 tuntia sitten
Но тие ќе го задржат своето татарско национално име - Бугари, и татарското знаме (бело-зелено-црвена боја). Истото знаме во иста боја (бело-зелено-црвено) денес е национално знаме на Татарите од Република Татарстан. Првиот бугарски владетел кој ќе го прими христијанството и христијанската титула кнез е Борис Први, дури во 9 век - (864 година). Тоа се фактите.
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ 2 tuntia sitten
А денес гледаме како Бугарите се обидуваат да ја крадат македонската историја, како се обидуваат да ги претстават Кирил и Методиј како Бугари, и како сакаат да го скријат своето татарско потекло. Најтрагично од се е што Бугарите се обидуваат да го крадат и македонскиот јазик и да го претстават како некаков старобугарски јазик. Доволно е да се погледне нивното татарско име - Бугари, и да се види нивното татарско знаме (бело-зелено-црвено), и станува јасно кои се Бугарите и какво е нивното потекло. Од татарското име, знаме и потекло, за Бугарите бегање нема. Затоа Македонците никогаш не биле и нема да бидат Бугари.
Black Mamba
Black Mamba 3 tuntia sitten
Satar for tatar Boban to shave mustache like a professional Mongol Asparuh
Boban The Мighty
Boban The Мighty 3 tuntia sitten
Even the shape of that country looks like a lion! 👑 God bless all Bulgarians!☦️🦁🇧🇬
Black Mamba
Black Mamba 2 tuntia sitten
@Boban The Мighty 💊WARNING💊 BOBANA CHOLICH THE LAST PURE TATAR didn't take his therapy again
Boban The Мighty
Boban The Мighty 2 tuntia sitten
⚠️ WARNING⚠️ Some piece of trash from North Macedonia detected! 🤡🎪🇲🇰🤡
Black Mamba
Black Mamba 2 tuntia sitten
What Vulgarianz you mean Tatars TANGGRA bless ol Mongolian Tatarskata
Soviet Republic of Bulgaristan
Soviet Republic of Bulgaristan 5 tuntia sitten
Good voice, good singer, but crap song, Macedonians are not giving a single point to Tataria. I feel sorry only for Viki
Dimitar BG
Dimitar BG 5 tuntia sitten
North macedonian troll reported!
Soviet Republic of Bulgaristan
Soviet Republic of Bulgaristan 5 tuntia sitten
Victoria Viki maybe I would vote for you if you weren’t representing Tataria
Dimitar BG
Dimitar BG 5 tuntia sitten
North macedonian troll reported!
georgina L
georgina L 5 tuntia sitten
Wannabe billie eilish... Sorry but it's way too similar.
The Yellow Red Phalanx
The Yellow Red Phalanx 8 tuntia sitten
Да ги потсетиме сите Вартбург и Москвич турбо-фолк испотени селани од Бугарија кои танцуваат чочек со плескавица на чело и пиво на главата на Деси Слава, Преслава и Азис , да слушнат уште еднаш дека Македонците се Македонци и секогаш ќе ги мајтапат своите комшии Татари источно од Пирин. Овие селани од Бугарија кои до вчера немаат во нивната сиромашна држава парфем и дезодоранс да си купат па доаѓаа во Македонија, влегоа во ЕУ со сила без да исполнат ниту еден релевантен критериум од областа на правото, екомомијата и културата. Европската Унија до ден денешен се кае што ги прими во скут овие неписмени клошари од Бугарија. Не само Македонците, туку и Европјаните им играат мајтап и не ги земаат за сериозно. Затоа Бугарија е најзаостанатата ЕУ членка и опашка на Европа. САМО ВИСТИНАТА НЕ ПРАВИ СРЕЌНИ И СЛОБОДНИ ! ДА СИ ЖИВА МАКЕДОНИЈО КАДЕ И ДА СИ ! 👊🇲🇰☀️🇲🇰👊
Dimitar BG
Dimitar BG 5 tuntia sitten
North macedonian troll reported!
Dr.Feelgood
Dr.Feelgood 8 tuntia sitten
I almost fallen asleep listening to this, is this a song ?? 😂
Anthonastien
Anthonastien 12 tuntia sitten
Dark horse in the game ! Go Bulgaria ! YOU CAN WIN IT 💖💖💖💖💖💖💖💖
Shyrahja
Shyrahja 15 tuntia sitten
Sounds exactly how Billy Elish makes her music. Smart move but I don't like it honestly.
flewbythewind
flewbythewind 16 tuntia sitten
⚠️WARNING⚠️ This tatar bot Bucefal and SOVA and other 100 accounts are the same tatar guy wannabe slovenian as well known Titovi maketa
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians 16 tuntia sitten
🦁🦁🦁👑🇧🇬Bulgaria🇧🇬👑🦁🦁🦁 👑🇧🇬👑BULGARIA SINCE 681👑🇧🇬👑
Boban The Мighty
Boban The Мighty 3 tuntia sitten
Even the shape of that country looks like a lion! 👑 God bless all Bulgarians!☦️🦁🇧🇬
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians 16 tuntia sitten
NorthMacedonia* Since February 12, 2019 Big Mac® Since April 22, 1967 *short name of South Western Bulgaria according to the constitution of Republika e Maqedonisë së Veriut. ®BigMac, McDonald's Corporation
SOVA
SOVA 16 tuntia sitten
BIGMAC... I'm loving it. ... McDonald's is apparently banned in Nortmacedonia for ideological reasons. 😂😂😂😂😂😂 Maybe not halal enoigh.. 🤣🤣🤣
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians 16 tuntia sitten
NorthMacedonia* Since February 12, 2019 Big Mac® Since April 22, 1967 *short name of South Western Bulgaria according to the constitution of Republika e Maqedonisë së Veriut. ®BigMac, McDonald's Corporation
SOVA
SOVA 16 tuntia sitten
BIGMAC... I'm loving it. ... McDonald's is apparently banned in Nortmacedonia for ideological reasons. 😂😂😂😂😂😂 Maybe not halal enoigh.. 🤣🤣🤣
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians 16 tuntia sitten
NorthMacedonia* Since February 12, 2019 Big Mac® Since April 22, 1967 *short name of South Western Bulgaria according to the constitution of Republika e Maqedonisë së Veriut. ®BigMac, McDonald's Corporation
Mariusz Barcin
Mariusz Barcin 17 tuntia sitten
So boring. Last year was much better
SOVA
SOVA 16 tuntia sitten
👑👑👑😂👑👑👑
SOVA
SOVA 17 tuntia sitten
To je klasa! ❤️❤️❤️
Boban The Mighty
Boban The Mighty 18 tuntia sitten
TATARS 🇧🇬=MONGOLIANS 🇪🇹🤣🤣🤣
Boban The Mighty
Boban The Mighty 18 tuntia sitten
The original Mongolia 🇲🇳 is ONLY ONE and it’s East from Pirin Macedonia 🇲🇰 Macedonia 🇲🇰 🦁 ☀️ since 500 BC
Boban The Mighty
Boban The Mighty 18 tuntia sitten
The original Tatarstan is ONLY ONE and it’s East from Pirin Macedonia 🇲🇰 Macedonia 🇲🇰 🦁 ☀️ since 500 BC
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians 18 tuntia sitten
WE ARE THE PROUDEST BULGARIANS OF ALL
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians 18 tuntia sitten
WE ARE THE PROUDEST BULGARIANS OF ALL
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians 18 tuntia sitten
WE ARE THE PROUDEST BULGARIANS OF ALL
Tatarian heart Mongolian soul
Tatarian heart Mongolian soul 19 tuntia sitten
Tatariaaans, happy travelling to Mongolia, maybe you come back after 1000 years again
Македония е българска
Македония е българска 16 tuntia sitten
Bulgarians are an ethnic majority in North Macedonia. Bulgarians are mostly found in the Strumica area, but over the years, the absolute majority of southwestern North Macedonia have declared themselves Macedonian.
Македония е българска
Македония е българска 16 tuntia sitten
The total number of Bulgarians counted in the 2002 Census was 1,417 or roughly 0.07%
Dimitar BG
Dimitar BG 19 tuntia sitten
RUN AWAY BRAINWASHED🇲🇰 HAHAHA 😂
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ 19 tuntia sitten
Гагаузите се туркомонголски народ, припадници на жолтата раса, со изразени монголски особини. Јазикот кој го говорат припаѓа на турки јазиците, а го нарекуваат туркче или гагаузче (Регионални и етнокултурни български общности зад граница, "Аспекти на етно-културната ситуация", Изд. Асоциация АКСЕС - София, София 2000, стр. 117-176). Гагаускиот јазик е јазикот на вистинските Бугари, оние на Хан Аспарух кој ги донел во денешна Добруџа. Гагаузите потекнуваат од Добруџа, Варна и источна Тракија, токму онаму кај што се населиле правите Бугари, турките. Денеска, историчарите од Бугарија, за да ја одбранат својата хипотеза дека се мешавина, одат дотаму дека Гагаузите се остатоци на Куманите и Печенезите, но во местата на Гагаузите од устието на Дунав до Русе, па на југ се` до Бургас тоа се териториите каде што се населиле Бугарите. Ако се погледне етнографската карта на тој дел од Бугарија, тнр. Права Бугарија од 1861 г., целата спомната област е чисто турска, населена исклучиво со православни и исламизирани туркобугари (Георги Радуле КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?).
Tatarian heart Mongolian soul
Tatarian heart Mongolian soul 19 tuntia sitten
From 5 000 000 modern Bulgarians, 2 500 000 are ethnic Macedonians, the rest Romas, Turks and Aromanians. They are all united under the name Bulgarians
Boban The Мighty
Boban The Мighty 8 tuntia sitten
The Macedonian people are a colorful palette of ethnicities resembling a colored Moroccan mosaic, where Bulgarians, Albanians, Turks, Roma, Vlachs, Serbs, Gagauzy and Torbeshi live in peace and harmony for decades. One very young and small state, but very colorful and varied! ПС: Голем поздрав до нашите македонски Бугари таму од татковината! 🗡️ СЛОБОДА или СМРТ☦️ 👑 ☦️🦁🇧🇬
Tatarian heart Mongolian soul
Tatarian heart Mongolian soul 19 tuntia sitten
Tatars are confused if they are only Mongolians or mixed Mongolians and Macedonians lmao
Boban The Мighty
Boban The Мighty 8 tuntia sitten
The Macedonian people are a colorful palette of ethnicities resembling a colored Moroccan mosaic, where Bulgarians, Albanians, Turks, Roma, Vlachs, Serbs, Gagauzy and Torbeshi live in peace and harmony for decades. One very young and small state, but very colorful and varied! ПС: Голем поздрав до нашите македонски Бугари таму од татковината! 🗡️ СЛОБОДА или СМРТ☦️ 👑 ☦️🦁🇧🇬
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ 19 tuntia sitten
Но дел од вистинските Бугари (турки) не се исламизирал и денеска уште ги носат своите турски карактеристики- тоа се Гагаузите. Името Гагауз доаѓа од изворните бугарски (турки) зборови гаг-гуг што значи никако; имено, кога мнозинството вистински Бугари (турки) преминувале во 14 век во верата на своите побројни и посилни турски браќа, Селџуците, имало Бугари кои се опирале на исламизацијата со зборовите НИКАКО, па тој збор Гаг-Гуг станал синоним за вистинските Бугари кои останале доследни на христијанството. Зборот Узи, значи Бугар и така постојат денеска Гага-Узи т.е. Гага-Бугари, Бугари кои си ја задржале својата христијанска религија (Bakhshi Iman, "DJAGFAR TARIHI" (THE ANNALS OF DJAGFAR), Volume 3, KUL GALI, HON KITABY (BOOK OF HUNS), 28/29). Така, Бугарите од Узбекистан себе се нарекуваат Узбеки, што значи "да си Бугарин".
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ 19 tuntia sitten
Материјалната култура на првото бугарско царство (до 971 г.) е чисто турска, со елементи присутни во сите останати култури од турскиот каганат: дванаесетгодишен животински календар, култ кон Тангра, итн. (Б е ш е в л и е в, В. Първобългарите. Бит и култура. С., 1981; Р а ш е в, Р. Дунавска България и Централна Азия. - Втори международен конгрес по българистика. Доклади. Т.6. С., 1987, с. 205-210). Замислете, во Турци, Бугарите го вклучуваат и Цар Самоил! Бугарската современа историја тврди дека Бугарите се словенизирале и така настанал современиот бугарски народ. Но, дали е тоа така? Историјата вели дека немало мешање на правите Бугари (турки) со Антите од Бугарија, освен со Антите од Добруџа, за што постојат многу докази како заеднички фолклор, посебни народни песни, ора, игри. Всушност, само во Добруџа и источна Тракија покрај црноморието се населиле правите Бугари (турки). По отоманската окупација на Бугарија во 14 век, правите Бугари поради културната, етничката и јазичната сличноста со Турците Селџуци, масовно преминуваат во ислам и целосно се претопуваат во Турци. Така, денешните милион Турци во Бугарија и оние уште толку насилно преселени "Турци" од Бугарија во Турција за времето на Тодор Живков, се оригиналните Бугари, наследниците на Хан Аспарух.
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ 19 tuntia sitten
Официјалната бугарска историја тоа го потврдува, како и Бугарската Академија на Науките за која вистинските Бугари се турско племе со турски јазик (История на България. Т. II. С., 1981, с.60.). Турскиот антропологичен тип и турскиот јазик на Бугарите не се поставуваат под сомнение; постојат неоспорни докази за турскиот карактер на стариот бугарски јазик, кои можат да се најдат по написите на вистинските Бугари, како и Именикот на бугарските владетели, по пишувањата од византиските извори, но и по бугарските камени натписи од средновековието кои се на турски јазик (стр. 23-33 от Studia protobulgarica mediaevalia europensia. В чест на професор Веселин Бешевлиев. Велико Търново, 1992).
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ 19 tuntia sitten
Околу јужното устие на Волга и ден денеска живеат неколку бугарски народи и тоа Болгари-Татари, Чуваши и АлМаринци. Балканските Бугари потекнуваат од Волга, од познатата волшка Бугарија, денешен Татарстан, а до 1919 г. нарекуван Болгаростан. Болгарите по националност се декларираат како Бугари-Татари [Boryngy..., 1963, 17-51], [Vorobev N.I., 1948, 80; Kozlova K.I., 1964, 20-21], [Boryngy..., 1963, 17-51], а имаат и свој посебен бугарски јазик, кој припаѓа на групата турки јазици [Kashgari Makhmud, 1960, 66-68; Kononov A.N., 1972, 14] Нема дилема, вистинските Бугари кои бугарската историја ги нарекува прото- Бугари, биле турски азијатомонголски народ, со свој турски јазик (History of the Bulgarian State, v. l, part 1, Sofia, 1938, pp. 332 337, by Prof. V. N. Zlatarski);
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ 19 tuntia sitten
Потеклото на бугарските племиња треба да се бара во монголските степи, како и кај сите турко-бугарски народи. Припаѓаат на турската народносна група Алтаи, а јазикот им е турко-алтајски. Бугарите од Азија постепено се движеле кон Европа, за да во 2 век од н.е. се населат меѓу Каспиското и Црното Море. За прв пат на Балканите, Бугарите се забележани во 502 г. кога ја харале Тракија [THE BULGARIANS, Extract from the book "Bulgaria Illustrated History", Bojidar Dimitrov, PhD., Author, Published by BORIANA Publishing House, Sofia,Bulgaria].
Gilberto De Freitas
Gilberto De Freitas 20 tuntia sitten
⭐⭐⭐⭐⭐
Joker ΞΞΞ
Joker ΞΞΞ 22 tuntia sitten
Victoria to victory Mongolia is with you hubavo gadze
Феђа Јовановић
Феђа Јовановић 22 tuntia sitten
im from serbia and i think this is 9999 times better
Феђа Јовановић
Феђа Јовановић Tunti sitten
@Joker ΞΞΞ idk
Joker ΞΞΞ
Joker ΞΞΞ 22 tuntia sitten
I think is 666 times worse and I am from deck of cards
flewbythewind
flewbythewind 23 tuntia sitten
The greatest tatarian girls are only in Tataria 🇧🇬🇲🇳
flewbythewind
flewbythewind 23 tuntia sitten
Very boring song 0 points
flewbythewind
flewbythewind Päivä sitten
⚠️WARNING⚠️ A crazy😵 tatar troll is out of the hospital! Where is the needle doctor?? 💉 He even dared to put his real profile picture 😂😂
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
🦁🦁🦁👑Bulgaria👑🦁🦁🦁 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 👑🇧🇬👑SINCE 681👑🇧🇬👑 Read the date PRICK!
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
🦁🦁🦁👑Bulgaria👑🦁🦁🦁 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 👑🇧🇬👑SINCE 681👑🇧🇬👑
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
NorthMac* Since February 12, 2019 Big Mac® Since April 22, 1967 *short name of South Western Bulgaria according to the constitution of Republika e Maqedonisë së Veriut. ®BigMac, McDonald's Corporation
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
NorthMac* Since February 12, 2019 Big Mac® Since April 22, 1967 *short name of South Western Bulgaria according to the constitution of Republika e Maqedonisë së Veriut. ®BigMac, McDonald's Corporation
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
NorthMac* Since February 12, 2019 Big Mac® Since April 22, 1967 *short name of South Western Bulgaria according to the constitution of Republika e Maqedonisë së Veriut. ®BigMac, McDonald's Corporation
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
NorthMac* Since February 12, 2019 Big Mac® Since April 22, 1967 *short name of South Western Bulgaria according to the constitution of Republika e Maqedonisë së Veriut. ®BigMac, McDonald's Corporation
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
NorthMac* Since February 12, 2019 Big Mac® Since April 22, 1967 *short name of South Western Bulgaria according to the constitution of Republika e Maqedonisë së Veriut. ®BigMac, McDonald's Corporation
Дмитрий Дремов
Дмитрий Дремов Päivä sitten
Тупо копирка Билли Айлиш
The Yellow Red Phalanx
The Yellow Red Phalanx Päivä sitten
Да ја кажеме вистината веднаш: Во Бугарија има премногу селани, со заостанат менталитет, слаб здравствен и образовен сектор уште од времето на Руското управување со Бугарија 1945-1991. Бугарите кои во Македонија ги викаме Татари заради нивното Татарско потекло од кое тие се срамат, се продукт на Руската пропаганда и доминација со оваа смешна земја- сателит на Русија. Бугарските заостанати Живкови селани, никогаш нема да бидат модерен и просперитетен Европски народ зашто се со заостанати сваќања и Македонците секогаш си играат мајтап со овие немиени селани. САМО ВИСТИНАТА НЕ ПРАВИ СИЛНИ И СЛОБОДНИ !! МАКЕДОНИЈА ВО СРЦЕ БУГАРИЈА ПОД НОЗЕ !! ♥️🇲🇰☀️🇲🇰♥️
The Yellow Red Phalanx
The Yellow Red Phalanx Päivä sitten
Let us just remember the great words of Delchev Goce the Macedonian: "Macedonia has its own interests and its own policy. They belong to all Macedonians. "Anyone who wants to work on Macedonia's accession to Bulgaria, Greece or Serbia can be considered a good Bulgarian, Greek or Serb, but not a good Macedonian." MACEDONIA TIMELESS !!! 🇲🇰☀️🇲🇰
The Yellow Red Phalanx
The Yellow Red Phalanx Päivä sitten
Bulgaria is nothing without Macedonianism. Macedonian gene is embedded in modern Bulgar nation and they don’t admit that. Macedonia means half modern Bulgaria, Macedonian language, Macedonian culture, Macedonian traditions, everything Macedonian they’re trying make it bulgarian. Sorry boys, doesn’t work on that way MACEDONIA TIMELESS !!! 🇲🇰☀️🇲🇰
Иво Начев
Иво Начев Päivä sitten
Tell me a little bit about your books and what it says in them? Bulgaria was established in 681 and Macedonia (which does not know its name yet) was established in 1945. Why do you think that we can't live without Macedonia, provided we've existed a little more than you, don't you think? And I don't understand why there's a constant misunderstanding between the two countries if we've been one until recently.
Semih Ege Tatlı
Semih Ege Tatlı Päivä sitten
Winner vibes ;)
flewbythewind
flewbythewind Päivä sitten
TATARIA your homeland 🇲🇳🇧🇬
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
Some offshoot of Bulgarians is detected here! FREEDOM FOR BULGARIANS IN NORTH MACEDONIA! 🗽☦️🦁🇧🇬
Jessica Becker
Jessica Becker Päivä sitten
Ich glaube Bulgarien wird dieses Jahr gewinnen das Lied ist so schön und perfekt 😊😉😘🤩
Tatarian heart Mongolian soul
Tatarian heart Mongolian soul Päivä sitten
Hello Tatars I’m wishing you safe travelling to Mongolian steppes, your cousins expecting you impatiently
flewbythewind
flewbythewind Päivä sitten
⚠️WARNING⚠️ This account below Bucefal and SOVA are the same tatar guy wannabe slovenian as well known Titovi maketa
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
WE IN NORTH MACEDONIA ARE ALL BULGARIANS
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
WE IN NORTH MACEDONIA ARE ALL BULGARIANS
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
WE IN NORTH MACEDONIA ARE ALL BULGARIANS
GRAND VIZIER IZNOGUD
GRAND VIZIER IZNOGUD Päivä sitten
VICTORIA SIMPLY IZNOGUD
GRAND VIZIER IZNOGUD
GRAND VIZIER IZNOGUD Päivä sitten
Българите никога не са претендирали, че са славяни, това е комунистическа измишльотина IZNOGUD
Boban The Mighty
Boban The Mighty Päivä sitten
В основе «булгаристского подхода», выводящего предков татар из Волжской Булгарии домонгольского времени, лежит забота о территориальной целостности и суверенитете современного Татарстана. Кроме того, он стремится очистить татар от того негативного образа, который столетиями навязывался им русской литературой, обвинявшей их в разгроме Киевской Руси. Десятилетиями татарские ученые и интеллектуалы пытались бороться с этой традицией, и некоторые из них видели приемлемое решение в акцентировании булгарских корней татарского народа вплоть до смены самоназвания.
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
За предавници на татковината нема никаков влез во Европската Униjа! СЛОБОДА ЗА БУГАРИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА! 🗽☦️🦁🇧🇬
Boban The Mighty
Boban The Mighty Päivä sitten
Булгари́зм - идеология, центральным положением которой является «возрождение булгарской идентичности» идентичности» и булгарской государственности Во второй половине XIX -начале XX веков идеи булгаризма использовались различными общественно-политическими и научно-культурными движениями, прежде всего представителями ваисовского движения и Общества изучения местного края
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
За предавници на татковината нема никаков влез во Европската Униjа! СЛОБОДА ЗА БУГАРИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА! 🗽☦️🦁🇧🇬
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ Päivä sitten
Where disappear my compatriots Tatars
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ Päivä sitten
35% of Bulgarians Live in a Dwelling without its Own Indoor Flushing Toilet
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ Päivä sitten
Welcome to Bulgaria, the world's fastest shrinking nation - The Irish Times Bulgaria is toilet of Europe
Ruan Castro Ferraz
Ruan Castro Ferraz Päivä sitten
amazing lyrics...Switzerland, Romania and Bulgaria have the bestest songs of this ESC
The .MACEDONIAN
The .MACEDONIAN Päivä sitten
@Justice Your trolls started first. Until a year or two ago, it was the Greeks who were destroying our comment sections. Now they are Bulgarians. We told them two months ago to stop because we will come to their video. We had no other choice
Justice
Justice Päivä sitten
@The .MACEDONIAN Can you Macedonians stop too. You want the Bulgarians to stop trolling, but you have been trolling this video for weeks
The .MACEDONIAN
The .MACEDONIAN Päivä sitten
VICTORIA Can you write to your countrymen, extreme nationalists to stop writing unseemly comments on Macedonian video, with by one message on both videos
VICTORIA
VICTORIA Päivä sitten
🤎 🤎 🤎 Gracias!
Boban The Mighty
Boban The Mighty Päivä sitten
you mean Switzerland Romania and Tatarstan
Magda M1
Magda M1 Päivä sitten
I think someone is cutting an onion... or I got something in my eye. Greetings from Poland!
VICTORIA
VICTORIA Päivä sitten
🤎 🤎 🤎
Dryme WoW
Dryme WoW Päivä sitten
Billie Eilish from AliExpress
Boban The Mighty
Boban The Mighty Päivä sitten
Victoria Radodajkova from Mongolia$€ksprass
Josep
Josep Päivä sitten
Y lo han vuelto a hacer!!! Estás aquí por el docurreality de Rocío Carrasco!!!
VICTORIA
VICTORIA Päivä sitten
¡Hola! Gracias por escuchar mi canción 🤎
cousiñas miñas
cousiñas miñas Päivä sitten
Estás aquí por el documental de Rocío...y lo sabes
VICTORIA
VICTORIA Päivä sitten
🤎
Butuscar
Butuscar Päivä sitten
Han puesto está en Canción en el programa de rocío Carrasco yo ya me mato
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
BULGARIANS, THAT'S WHAT WE ARE
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
BULGARIANS, THAT'S WHAT WE ARE
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
BULGARIANS, THAT'S WHAT WE ARE
Soviet Republic of Bulgaristan
Soviet Republic of Bulgaristan Päivä sitten
Here we are again, we beg Russians to come and help us
Soviet Republic of Bulgaristan
Soviet Republic of Bulgaristan Päivä sitten
@Boban The Мighty 😭😭😭😭😭 you are TATAR
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
How long will we tolerate these junkies from North Macedonia to stain the Bulgarian and Greek videos with lies and propaganda from the time of Yugoslavia!?! 🤡🇲🇰🎪🤡
Dragster
Dragster Päivä sitten
🇲🇰=🇧🇬
GRAND VIZIER IZNOGUD
GRAND VIZIER IZNOGUD Päivä sitten
Кой плаща , той поръчва музиката ! Та така и с изследването ! dnk-analiz-pokaza-bezuslovno-balgarite-sa-chista-natsiya-pochti-bez-chuzhdi-geni-ot-10-000-godini-sa-na-balkanite IΖΝΟGUD
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
⚠️ WARNING⚠️ Some piece of trash from North Macedonia detected! 🤡🎪🇲🇰🤡
Loool Loool
Loool Loool Päivä sitten
🇧🇬=🇲🇰
Boban The Mighty
Boban The Mighty Päivä sitten
Чувашские булгаристы отрицают право своих татарских соперников именоваться булгарами, так как видят в них потомков только пришлых монголо-татар, узурпировавших местных булгаро-чувашей и захвативших их исконные земли.
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
Some offshoot of Bulgarians is detected here! FREEDOM FOR BULGARIANS IN NORTH MACEDONIA! 🗽☦️🦁🇧🇬
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ Päivä sitten
Victoria pls marry me 👴🏾I am pure Mongolian
Bucefal II Father of all Monkeydonians
Bucefal II Father of all Monkeydonians Päivä sitten
We in North Macedonia are all Proud Bulgarians
Soviet Republic of Bulgaristan
Soviet Republic of Bulgaristan Päivä sitten
😭😭😭😭😭 you are PONTIC
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ Päivä sitten
Victoria is a treasure 💎 💰 from Mongolia 🇲🇳
Soviet Republic of Bulgaristan
Soviet Republic of Bulgaristan Päivä sitten
@Boban The Мighty 😭😭😭😭😭 you are TATAR
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
Some offshoot of Bulgarians is detected here! FREEDOM FOR BULGARIANS IN NORTH MACEDONIA! 🗽☦️🦁🇧🇬
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ
Bugarski Tatari Ebъ v GЪZЪ Päivä sitten
The original Tatarstan is ONLY ONE and it’s East from Pirin Macedonia 🇲🇰 Macedonia 🇲🇰 🦁 ☀️ since 500 BC
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
Some offshoot of Bulgarians is detected here! FREEDOM FOR BULGARIANS IN NORTH MACEDONIA! 🗽☦️🦁🇧🇬
Tatarian heart Mongolian soul
Tatarian heart Mongolian soul Päivä sitten
Nice Tatarian sleepy song , Europe please vote for us Tatars will be thanksgiving
Soviet Republic of Bulgaristan
Soviet Republic of Bulgaristan Päivä sitten
@Boban The Мighty 😭😭😭😭😭 you are TATAR
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
Some offshoot of Bulgarians is detected here! FREEDOM FOR BULGARIANS IN NORTH MACEDONIA! 🗽☦️🦁🇧🇬
Alejandro Iglesias Herrería
Alejandro Iglesias Herrería Päivä sitten
WTF This girl is Billie Eilish's long lost twin sister, what a madness. Great candidate to win, Good Luck from SPAIN
Soviet Republic of Bulgaristan
Soviet Republic of Bulgaristan Päivä sitten
@Boban The Мighty 😭😭😭😭😭 you are TATAR
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
Alejandro, saludos desde Bulgaria a la soleada España! 🇧🇬💕🇪🇦
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
Some offshoot of Bulgarians is detected here! FREEDOM FOR BULGARIANS IN NORTH MACEDONIA! 🗽☦️🦁🇧🇬
Tatarian heart Mongolian soul
Tatarian heart Mongolian soul Päivä sitten
Thanks Spain from Tatarstan 🇧🇬♥️🇪🇸
Sylvester James Pussycat, Sr.
Sylvester James Pussycat, Sr. Päivä sitten
Helllloooouuuuuuuuuuuu Mongolians. How are you today, Tatars?
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
Some offshoot of Bulgarians is detected here! FREEDOM FOR BULGARIANS IN NORTH MACEDONIA! 🗽☦️🦁🇧🇬
Sylvester James Pussycat, Sr.
Sylvester James Pussycat, Sr. Päivä sitten
This comment section was gone to mongolian stepe
Boban The Мighty
Boban The Мighty Päivä sitten
Some offshoot of Bulgarians is detected here! FREEDOM FOR BULGARIANS IN NORTH MACEDONIA! 🗽☦️🦁🇧🇬
OFFICIAL RECAP: All 39 songs of the Eurovision Song Contest 2021
14:00
Luuranko RÄMISEE !
53:16
Metsa Man
Näkymät 21 t.
Customizing Many Shoes.
15:12
Moriah Elizabeth
Näkymät 2,7 milj.
SHINee 샤이니 'Atlantis' MV
3:07
SMTOWN
Näkymät 13 milj.
Tusse - Voices - Sweden 🇸🇪  - Official Video - Eurovision 2021
03:15
Eurovision Song Contest 2015 - Grand Final - Full Show
3:59:09
Eurovision Song Contest
Näkymät 743 t.
Luuranko RÄMISEE !
53:16
Metsa Man
Näkymät 21 t.
Customizing Many Shoes.
15:12
Moriah Elizabeth
Näkymät 2,7 milj.
SHINee 샤이니 'Atlantis' MV
3:07
SMTOWN
Näkymät 13 milj.
SURPRISING FRIENDS WITH THEIR FAVORITE CELEBRITIES!!
6:41
The First Guy To Ever Play Duck, Duck, Goose
2:58
Well This Was Very Weird (Juan Edition)
13:11
JJ Olatunji
Näkymät 2,9 milj.
Dog Amazes People By Running Over Pool
3:20
Daily Dose Of Internet
Näkymät 5 milj.
ISMO | Pharmaceutical Commercials
3:33
Buying a $10 Million Yacht in Bitcoin!
16:03